Even voorstellen: Wie is Monique Geertzen?

Mijn naam is Monique en sinds 2017 woon ik in Friesland. Daarvoor heb ik een eigen praktijk gehad in Bussum. Mijn ontspanning zoek ik in onze moes- en bloementuin; heerlijk uit het hoofd en met beide handen in de aarde! Daarnaast fietsen mijn partner en ik regelmatig in het prachtige Weststellingwerfse landschap zoals de langs de Linde of in de Eese. Ik ben moeder van drie volwassen kinderen en grootmoeder van twee kleinkinderen. Dat laatste is een hele nieuwe dimensie waar ik ontzettend van kan genieten. Mijn werk als gz-psycholoog doe ik met veel plezier. Het geeft mij veel voldoening als mensen de praktijk weer verlaten met een ''smile'' op hun gezicht.

Wat kan Monique voor jou betekenen?

Mijn allereerste ervaringen als psycholoog, heb ik opgedaan met personen met eetstoornissen zoals obesitas en binge-eating. Daarna ben ik 11 jaar werkzaam geweest in de re-integratie/revalidatie van mensen met chronische pijnklachten. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar en dat vraagt om een multidisciplinaire aanpak bij chronische pijnklachten. Vanaf 2009 ben ik gaan werken in de eerstelijnszorg, wat nu bekend staat als Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ).

Voor velen is psychologische hulp nog beladen maar ik zeg altijd “ik ben net zo toegankelijk als de huisarts, maar dan voor mentale problemen”. Dat betekent voor mij niet dat mensen “gek” zijn, maar tijdelijk kunnen aanlopen tegen klachten/problemen/blokkades in hun leven waardoor zij zich niet comfortabel voelen en soms niet optimaal kunnen functioneren. Ik help je dan bij het (her)vinden van je eigen spoor. Daarbij probeer ik zo kort als mogelijk maar zo lang als nodig is te behandelen. Hoewel ik veel problematiek behandel, heb ik me meer gespecialiseerd in de aanpak van emoties zoals angsten en de gevolgen van ingrijpende (traumatische) ervaringen.

Wat is de werkwijze van Psychologenpraktijk Monique Geertzen? 

De behandeling start altijd met een intake waarin ik samen met jou verken wat de problematiek is en hoe we die kunnen aanpakken. Belangrijk daarbij is dat we beiden een goed gevoel hebben over onze samenwerking. Als het voor jou niet goed voelt, dan kunnen we niet goed samenwerken. Meld dit alsjeblieft (ik kan daar tegen).

Bij de behandeling kijk ik vooral naar de onderliggende klachten/problemen, dus ik probeer de bron van jouw problematiek te achterhalen. Uit ervaring blijkt dat er vaak dingen uit het verleden nog steeds pijn of blokkades op kunnen roepen, die je beperken in het hedendaagse leven. Oude gedragspatronen kunnen vaak de klachten in stand houden.

De methoden waarmee ik werk, pas ik aan aan degene met wie ik op dat moment samen werk. Globaal werk ik vanuit de cognitieve gedragstherapie, ACT (Acceptance  and Commitment Therapy), mindfulness en EMDR. Daarnaast kan het zijn dat er relatieproblemen spelen, waarbij een consult plaats vindt met twee personen tegelijk. Deze relatieproblematiek pak ik graag aan met behulp van EFT (Emotionally Focused Therapy). Relatietherapie betreft niet alleen levenspartners, maar bijvoorbeeld ook moeder-dochter of andere relaties waarin de verbinding niet meer naar wens verloopt.